Wat is Balfolk?

Wat is Balfolk?

Balfolk is een verzameling van Europese dansstijlen en -muziek. De dansstijlen zijn voornamelijk koppel-, groeps- en rijdansen, die grotendeels uit hedendaagse Frankrijk (en Zweden) komen. We dansen, b.v. wals, mazurka, polka, bourree, polska etc.  Het muziek heeft zijn oorsprong in volksmuziek. Balfolk wordt meestal gedanst op sociale dansavonden met livemuziek (bals).

Analoog, wat Latijns-Amerikaanse dansen (tango, salsa, etc.) is voor Latijns-Amerika, zo is balfolk voor Europa. 

Waarom zou je Balfolk dansen?

Wat het toegankelijk maakt, is dat deze dansen simpele basispassen en dansstructuur hebben, dus je kan al snel veel plezier hebben na een aantal lessen. Maar je kan ook verdiepen en de uitdaging aangaan: het leren van stijlen uit meerdere Europese regio's, of juist je dans mixen met andere stijlen (salsa, tango, blues, etc). 

Voor Balfolk heb je geen vaste danspartner nodig. We wisselen meestal van partner tijdens de danslessen en op de bals. Iemand ten dans vragen mag altijd. Natuurlijk ben je ook vrij om nee te zeggen.

Zijn er traditionele dansrollen?

De danskoppel hoeft niet uit man of vrouw te bestaan, en je hoeft ook niet aan een dansrol te houden. Leiden of volgen mag allebei. We zijn hier genderneutraal in.

Waarom zou je bij ons dansen?

Één dezelfde dans kan van regio tot regio andere danstechnieken en -pasjes  hebben. Bij ons leer je dat wat dichterbij de oorsprong ligt, maar waarmee je toch met iedereen (over de wereld) kan dansen. Je kan dan ook makkelijker verdiepen in de regionale stijlen of mixen met andere stijlen (salsa, tango, blues, etc). In onze verdiepende lesreeksen gaan we dieper in de verschillende stijlen en technieken (en hoe je dat zou kunnen mixen). 

We vinden veiligheid voor iedereen belangrijk. We hebben daarom een aantal richtlijnen opgesteld voor deelnemers, docenten en onszelf. Je kan die vinden in het menu onder Etiquette.